Hővisszanyerős szellőztetés az egész házra vagy egy helyiségre

AERTECH Szellőzéstechnika

Céginformációk

Az "AERTECH Szellőzéstechnika" az AERY Kft. üzletága

Üzemeltető:
AERY Megoldások Szolgáltató Kft.
Székhely:
 
5100 Jászberény, Nemes utca 2.
Adószám: 
14836655-2-16

Telefon:
+36/30 9481048

E-mail:
info@aertech.hu

A MÉGSZ tagja

OPTEN "A" minősítés

Alapok: miért szükséges, hogyan működik?

 

Alapok: miért szükséges, hogyan működik?

Röviden áttekintjük a hővisszanyerős szellőztetés alapjait: miért van rá szükség, mire figyeljünk, amikor felmerül, hogy legyen-e, és ha igen, milyen központi hővisszanyerős szellőztetőrendszer a házunkban. Megnézzük, hogyan működik és melyek egy hővisszanyerős rendszer fő összetevői.



Az energiatakarékos épületszellőztetés két leggyakoribb megoldása az un. páraszabályozott friss levegős szellőzés és a hővisszanyerős szellőztetés.

Az „energiatakarékosság” szót azért tisztáznom kell: mindkét fő megoldás sokkal hatékonyabb, mint az ablaknyitogatás, mert szabályozott szellőzést biztosít, de azért a hővisszanyerős rendszerek SOKKAL jobb hatékonysággal dolgoznak: minimális energiabefektetéssel SOKKAL több energiát spórolnak a felhasználónak!!!

Azt azonban, hogy melyiket éri meg megvalósítani, valójában nagyon sok szempont befolyásolhatja (igények, építkezés vagy kész épület, erre szánt keret stb.) A páraszabályozott rendszer kiépítése után - bár jóval szabályozottabb formában, mint pl. az ablaknyitogatás  -  hőcserélés nélkül megy ki a meleg, párás, szennyezett levegő a külvilágba. Ha ilyen páraszabályozott rendszerek érdeklik, keressen meg minket, ebben is szívesen segítünk.


Röviden a hővisszanyerős szellőzés előnyeiről:

  • Folyamatosan friss levegő a lakásban, irodában – pihentető alvás a hálószobában, kellemes közérzet a nappaliban, jobb koncentráció a tanuláshoz!
  • Csökkenő rezsi, energiahatékonyság – hővisszanyeréssel a lehető legtöbb hőenergiát megspóroljuk!
  • Télen kevesebbet kell fűteni, nyáron kevesebbet kell hűteni!!!
  • Por és pollenszűrt friss levegő: nincs többé allergia!
  • Nincs párásodás, penészesedés!
  • Nincs huzat, zaj, por – a szellőztetéshez nem kell ablakot nyitni!
  • Kevesebb a fejfájás, elmúlik a rosszkedv!
  • Hosszú távú és tartós megoldás – nem kell többé évente festeni!!!
  • Biztonságos – nem marad véletlenül nyitva az ablak!


Valóban csak új építkezésnél éri meg hővisszanyerős rendszer kiépítése?

A gyártók egyre több olyan megoldással állnak elő, amelyek segítségével már meglévő lakások, házak hővisszanyerős szellőztetése is megoldható minimális "felfordulással". Elérhetőek például már az un. decentralizált, egyhelyiséges hővisszanyerős szellőztető berendezések, amelyek nagyon olcsón, hatékonyan képesek egy helyiség (fürdő, szoba) vagy akár komplett egyterű kis garzonok takarékos szellőzésének megoldására. Sőt ilyen berendezésekből nagyobb lakások, családi házak energiatakarékos, decentralizált szellőztetése is gyorsan, csövezés nélkül, helyiségenkénti szabályozási lehetőséggel kiépíthető - és olcsóbb is!!!
Emellett sok lakásfelújításnál merül fel igényként a központi hővisszanyerős szellőztető rendszer, de kicsit tartanak a felfordulástól. Nos, vannak olyan ügyes megoldások, amelyekkel minimálisra csökkenthető a "felfordulás", mégis akár társasházi lakásban is korrekt rendszer építhető ki.


Miért van hővisszanyerős szellőztetésre szükség?

Egy jól megtervezett, kivitelezett és beszabályozott hővisszanyerős rendszer nagyon sok haszonnal jár a lakóknak, huzatmentes, csendes, pormentes, ablaknyitás nélküli folyamatos friss levegőjük lesz, és emellett jelentősen hozzájárul a ház energiatakarékos működtetéséhez.

Az egyre szigorodó előírások miatt egyre kevésbé éri meg új házat építeni ennélkül. Ugyanis a minőségi szigetelés, a légtömör kiépítés, a kiváló - és légtömören beépített - nyílászárók miatt a ház természetes légcseréje gyakorlatilag lenullázódik, így sokat kellene ablakot nyitni a megfelelő levegőminőség biztosításához. Ez azonban nem életszerű. A modern, energiatakarékos házakban ezért a hővisszanyerős rendszer nem "plusz", vagy "lehetőség", hanem SZÜKSÉGSZERŰEN A GÉPÉSZET RÉSZE!!! Tervezni és számolni kell vele!!! 


2020 december 31-től MINDEN új építésű lakás, ház, épület olyan energetikai feltételeknek kell, hogy megfeleljen, amelyek nem elérhetők hatékony hővisszanyerős szellőztetés nélkül.

Akkor felmerül egy kérdés: akkor már most érdemes olyan házakat tervezni és építeni, amelyek 5 év múlva is piacképesek lesznek?

IGEN!!!

Nézze meg ezt az ábrát: egy energiahatékony ház energiaveszteségénekjelentős része szükséges szellőztetésből származhat. Ezt tudja akár 80-90%-al lecsökkenteni a hővisszanyerős szellőztetés.

Kapcsolódó kép

Gondolkozzon RENDSZERBEN!

Ez különösen fontos tervezési szemponttá válik, ha a kivitelezés előtt az épületgépészeti tervezést időben megkezdik, és a teljes gépészetet összefüggő rendszerként kezelik. Hiszen így a beköltözés első perctől kezdve friss, egészséges levegője lesz!

Partnereinkkel (pl. épületgépészek, megújuló energiákat ismerő szakértők, akik ismerik és alkalmazzák modern energiahatékony technológiákat: szigetelés, árnyékolás, épületautomatika, hatékony fűtési megoldások, felületfűtés és -hűtés, napelem és napkollektor, hőszivattyú, geotermikus energia stb.) összefogva abban is segítünk Önnek, hogy ha még a tervezés fázisában van, tanácsokat, javaslatokat adjunk Önnek, milyen legyen a háza szigetelése, milyen fűtést építsen ki, hogyan hat egymásra egy jól kialakított fűtés-szigetelés-szellőzés komplett rendszer. Számos tapasztalat mutatja, hogy ha időben RENDSZERBEN gondolkodik, a kivitelezés és a használat során sokszorosan megtérül a befektetett figyelem, a szakértőkkel való konzultáció!!!

Hogyan működik?

A központi hővisszanyerős szellőztetésnél az a célunk, hogy előmelegített (előhűtött) és porszűrt (pollenszűrt) friss levegővel lássuk el a lakásunkat, házunkat.

Ennek érdekében a friss levegő beszívása egy ponton keresztül történik egy központi hővisszanyerős szellőztetőgépbe, amely azt felmelegíti (un. entalpiás hőcserélők esetén visszapárásítja) a házból elszívott használt levegő hője (párája) segítségével, és aztán egy elosztó csőhálózaton keresztül befújja a megfelelő helyiségekbe (szobák, nappali, dolgozó, közlekedő stb.). A házból szintén egy hasonló elszívó csőhálózat segítségével gyűjtjük össze az elhasznált levegőt (konyha, fürdő, WC, gardrób, mosókonyha stb.). Az elhasznált levegőt - miután leadta a hőjét (páráját) a friss levegőnek a szellőztetőgép hőcserélőjében - szintén egy ponton keresztül távolítjuk el a kültérbe. A helyiségek között biztosítani kell a levegő szabad áramlását.

Nagyon röviden ennyi a működés. Persze sok fontos "trükk" is van, amelyet figyelnünk kell, ezekre ki fogunk térni majd a további menüpontokban: pl. friss levegőt fagymentesíteni kell, amelyet pl. geotermikus energia segítségével meglepően hatékonyan lehet elvégezni, fontos a füstös környezetben a friss levegő "füstszűrésének" megoldása is. Továbbá számos vezérlési, szabályozási mód is elérhető. Hol legyenek a rendszer egyetlen lakók által minden nap látható részei, a befúvó és elszívó nyílások (összhangban a mennyezetei lámpakiosztással és bútorozással, gipszkarton álmennyezeti tervekkel)? Sok "finomság" van még, amelyeket csak a tapasztalt tervezők és kivitelezők fognak figyelembe venni.

Az alábbi video a hővisszanyerős rendszer fő elemeit egy un. gerinchálózatos csövezésű rendszernél (aranyos a magyar fordítás:):

Egy központi hővisszanyerős rendszer fő összetevői:

A honlapunkon részletesebben tárgyaljuk az egyes részegységeket - a teljesség igénye nélkül.

vissza