• Az új Zehnder Q sorozat

    Az új Zehnder Q sorozat

  • Zehnder decentralizált gépek

    Zehnder decentralizált gépek

    Entalpiás hőcserélővel

  • HomEvap központi párásítás

    HomEvap központi párásítás

  • GHT geotermikus hőcserélők

    GHT geotermikus hőcserélők

  • HOVAL prémium forgódobos gépek

    HOVAL prémium forgódobos gépek

  • Minőségi csőhálózatok

    Minőségi csőhálózatok

  • Zehnder LUNA légszelep

    Zehnder LUNA légszelep

    Zehnder LUNA légszelep

  • Műanyag és fém szögletes design rácsok

    Műanyag és fém szögletes design rácsok

Belső elosztó csőhálózat

 

Belső elosztó csőhálózat

A géptől a friss, előmelegített, "párakezelt" jó levegő egy belső elosztó csőhálózaton keresztül jut el a befúvási pontokhoz, és egy hasonló csőhálózat gyűjti össze az elszívási pontokból. Sok mindenre figyelnünk kell: optimális nyomvonalra, a hangcsillapításra, hőveszteség elkerülésére, későbbi tisztíthatóságra stb.
Akkor nézzük!


Nyomvonal

A csőhálózat nyomvonal szerint vezethető aljzatbetonban (pontosabban a szigetelésben), falban, monolitbeton födémben (pl. kéregbeton felületen vezetve), könnyűszerkezetes födémben, álmenyezetben, vagy ezek kombinációjával.

Ezek alapján a befúvási és elszívási pontok lehetnek mennyezetben, oldalfalon alul (csak befúvás) vagy felül (befúvás és elszívás is lehet), vagy padlóban (cak befúvás).

Egyáltalán nem javasoljuk termikus burkon kívül (pl. fűtetlen padlástérben) elhelyezni az elosztó csőhálózat csövezését, akkor sem, ha komoly szigetelést kapna.

Az optimális nyomvonal függ a gép (osztók) helyétől és és még sok minden mástól. Ezért nagyon fontos a tervezés, amelyhez mi nagyon szívesen veszünk minden már meglévő tervet, elképzelést (bútorzozás, álmennyezeti terv, világítás stb.).



Kiépítés fajtája, csövek típusa

A csőhálózat lehet csillagpontos, vagy gerincvezeték-elágazó vezeték rendszerű, vagy ezek kombinációja.

Például egy merev falú elosztó csőhálózat nagyobb átmérőjű fém gerincvezetékből, és abból leágazó közvetlen befúvó-elszívó ágakból állhat, míg a rugalmas falú csőhálózat a géppel összekötött elosztó dobozokból csillagpontosan kerül elvezetésre a befúvó/elszívó pontokhoz.

A csőhálózat többféle típusú anyagból kiépíthető, a nyomvonaltól, szigetelési lehetőségektől és egyéb igényektől függően:

  • flexibilis csövek (alumínium vagy speciális műanyag)
  • hő és hangszigetelt flexibilis csövek (SONOFLEX pl.)
  • merev fémcsövek és idomok.

Itt azért vannak olyan szempontok, amiket nem árt figyelembe venni, hiszen hosszú éveken keresztül az ezeken a csöveken keresztül bejövő levegőt fogjuk beszívni. Mi gyakorlatilag már csak csillagpontos, minőségi gyártók (Zehnder, HOVAL, MainAir) minősített flexibilis műanyag csövekből, és minőségi hangcsillapított osztódobozokból építünk csőhálózatot:

  • takaríthatóság, higiénia (élelmiszeripari minőségű antisztatikus bevonattal rendelkezik), 
  • áthallás-mentesség,
  • termikus burkon belül kis helyen elvezethető külön szigetelés nélkül.

A csillagpontos elosztó csőhálózat fő elemei:

  • flexibilis műanyag cső (NA75/63 vagy NA90/75 mm flexibilis, PE, antisztatikus belső bevonattal készített rogalmas, bebetonozható elosztócső, csőkapcsolóval, tömítéssekkel). Beépíthető helytakarékosan mindenhol: monolit födémben, álmennyezetben, padlószigetelésben és falban.

  • osztódoboz (a lakásba befújt és onnan elszívott levegő szétosztására, a szellőzőgéppel merev csőhálózattal kapcsolódik (anyagában szigetelt vagy fém spikocsövön és gumitömítéses idomokon keresztül). Pl. a Zehnder ComfoWell típusú osztódoboza egyben hangcsillapító is, így sok esetben nem szükséges külön hangcsillapítás megoldása (de lehetséges).

  • bekötődobozok és rácsok (légszelepek):  ezekre külön kitérünk, mert ezek a szellőzőrendszer egyetlen látható elemei a lakásban.


Rácsfogadó bekötődobozok/szelepfogadók és rácsok/légszelepek

A bekötődobozok feladata a NA75 vagy NA90mm-es flexibilis cső (csövek) fogadása, a levegő „lelassítása”, és a rácsok/légszelepek csatlakoztatása. Beépíthetők oda, ahová a cső (monolit födém, álmennyezet stb.

Ismeretesek szögletes vagy kör keresztmetszetben, a rácsok így lehetnek szögletesek vagy kör alakú légszelepek (külön befúvásra és elszívásra). Az általunk leggyakrabban alkalmazott típusokat (a piacon sokféle szelepfogadó és légszelep/rács van, de mi az idők során ezeket találtuk megbízhatóan jó minőségűeknek) bemutatjuk:


Kör alakú NA100 v NA125 szelepfogadó, flexibilis cső fogadására alkalmas szelepfogadók (Zehnder TVA: 1 vagy 2 db NA75 vagy 1 db NA90, WOLF: 1 vagy 2 db NA75)

Zehdner TVA

WOLF szelepfogadó









Kör alakú (általában NA125mm) légszelepek (Zehnder elszívó és befúvó, LINDAB AIRY):

Nagyon sok projektben alkalmazzuk a hagyományostól eltérő LINDAB Airy légszelepeket, mert kiválóan szabályozhatók, design előlapjukkal bárhová jól illeszkednek.



Szögletes műanyag rácsfogadók (pl. Zehnder CLD, HOVAL AG)

Zehnder CLD rácsfogadó

HOVAL AG






Szögletes műanyag vagy fém rácsok (Zehnder, HOVAL)







Nagy vetőtávolságú befúvás és elszívás (Zehnder)

Bizonyos esetekben szükség lehet arra, hogy nagyobb távolságra kell befújni levegőt. Ilyen eset lehet, amikor egy folyosóról az ajtó felett kell befújni levegőt a mennyezet alatt - kihasználva az un. Coanda hatást -, vagy ugyanígy kell elszívni egy fürdőből vagy WC-ből. A Zehnder-nek kiváló megoldásai vannak az ilyen esetekre.


Kör alakú egyedi "perdületes" rács, műanyag rácsfogadóval (HOVAL TG-30)







Variálhatóság

A NA125 légszelepek és szelepfogadók általában egymással kompatibilisek. A szögletes rácsoknál ez nincs így, a HOVAL vagy Zehnder szögletes rácsfogadó bekötődobozba csak a saját rácsaik illeszthetők be.

További részleteket az alábbi dokumentumokban talál:

hoval-bekotodobozok-es-racsok-2016-v5.pdf

zehnder-kor-racsok.pdf

zehnder-szogletes-racsok.pdf

lindab-airy-dekor-legszelep.pdf


Hangcsillapítás

Mind a befúvó, mind az elszívó csőhálózatnál fontos a hang- és rezgéscsillapítás. A hanghatások több forrásból származhatnak, ezért ezekre mind figyelünk: levegőáramlása sebessége, gép hangja, rezgések.

A gép hangját rögtön a gépnél hangcsillapítókkal tompítjuk (de pl. a Zehnder ComfoWell egy moduláris hangcsillapító, amelyből osztódobozt lehet összerakni, így sok esetben nincs szükség külön hangcsillapításra).

A tervezésnél lehet a legtöbbet tenni azért, hogy ne legyen "hangos" a rendszer, főleg a befúvásnál lehet ilyen kérdés.

A HOVAL AG rácsfogadó dobozba pl. egyedi hangcsillapító betétet is lehet tenni, ezzel tovább csökkentve a hanghatást.


Utófűtés/utóhűtés

Ritkán, de felmerül az igény, hogy a házba befújt levegőt érdemes lenne "utókezelni". Ez leginkább az utófűtés kapcsán merül fel, de találkoztunk már többször azzal az igénnyel, hogy a friss levegőt nyáron jó lenne utóhűteni, ezzel is hűteni a lakást. Érdemes megfontolni a következőket:

  • a szellőzési levegő viszonylag kis mennyisége nem alkalmasa nagy hőmennyiség/hidegmennyiség bevitelére. Ezek nem légfűtő vagy léghűtő berendezések. Ezért a szükséges technika kiépítéséhez és üzemeltetéséhez szükséges összeg nem biztos, hogy megfelelően hasznosul. Gondoljuk meg, 2-4 fokról beszélünk, ennyi a "veszteség", amit pótolni kell. Egy hatékony felületfűtés/hűtés jóval olcsóbban és hatékonyabban biztosítja a szükséges energiát.
  • az utófűtés elektromos vagy melegvizes kaloriferrel, az utóhűtés hidegvizes kaloriferrel oldható meg. Ezek kiépítése többlet helyet és energiát igényel.

Természetesen megoldható a kiépítés. Passzív házaknál - bár még itt is ritkább esetben - találkozhatunk csak szellőző levegőn keresztül bevitt fűtési és hűtési energiával, de a tapasztalatok szerint ez nem mindig elég komfortos.


Szűrés

Az elszívási pontoknál szükséges lehet végponti szűrőket alkalmazni. Nem szükséges mindenhol, de a nagyobb pontoknál (konyha, nagy fürdő) szükséges lehet. Ezek porszűrők (G3 vagy G4 osztály), amelyek feladata ez elszívó csőhálózat, és a gép védelme. A HOVAL szűrője egyedi módon mosható poliamid háló, nagyon kis ellenállású, sokszor felhasználható megoldás.


Összefoglalás

Jól látható, hogy az elosztó csőhálózat összeépítése sem csak annyiból áll, hogy összerakjuk az olcsó, utángyártott elemeket és kész. SZámos helyen voltunk, ahol így történt, és igen drága volt javítani - ha egyáltalán lehetett. Mi mindenre igyelszünk figyelni - és més sokkal többre is, mint amit egyáltalán le tudtunk ide írni:)

vissza

Céginformációk

Az "AERTECH Szellőzéstechnika" az AERY Kft. üzletága

Üzemeltető:
AERY Megoldások Szolgáltató Kft.
Székhely:
 
5100 Jászberény, Nemes utca 2.
Adószám: 
14836655-2-16

Telefon:
+36/30 9481048

E-mail:
info@aertech.hu

A MÉGSZ tagja

OPTEN "A" minősítés