• Az új Zehnder Q sorozat

    Az új Zehnder Q sorozat

  • Zehnder decentralizált gépek

    Zehnder decentralizált gépek

    Entalpiás hőcserélővel

  • HomEvap központi párásítás

    HomEvap központi párásítás

  • GHT geotermikus hőcserélők

    GHT geotermikus hőcserélők

  • HOVAL prémium forgódobos gépek

    HOVAL prémium forgódobos gépek

  • Minőségi csőhálózatok

    Minőségi csőhálózatok

  • Zehnder LUNA légszelep

    Zehnder LUNA légszelep

    Zehnder LUNA légszelep

  • Műanyag és fém szögletes design rácsok

    Műanyag és fém szögletes design rácsok

Beüzemelés, beszabályozás, oktatás

 

Beüzemelés, beszabályozás, oktatás

Bár ez az utolsó pont, mégis már a tervezéstől kezdve figyelni kell rá, hogy a kiépített rendszer - amely utólag már alig vagy csak komoly beavatkozással és áron módosítható - minden helyiségben a megfelelő mennyiségű levegőt biztosítsa. Vannak trükkök, amelyeket azok ismernek, akik nemcsak "asztal mellől" terveznek, hanem rendszeresen építenek és karbantartanak ilyen rendszereket. De ezeket itt most nem írjuk le, ha nem baj:)




A teljes rendszer kiépítésének célja a megfelelő szabályozott légcsere biztosítása. Ezért a térfogatáram (légcsere) beállítása nagyon fontos.

A beszabályozás több lépésből áll.Biztosítani kell egyrészt a ház szellőztetendő részének megfelelő légcseréjéhez szükséges levegőmennyiség befúvását és elszívását. Normál fokozatban a gép biztosítja a tervezett légcserét. Ha azt csökkenteni szeretnék, alacsony fokozatra, ha növelni, emelt fokozatra kapcsoljuk a gépet. Ebben az esetben minden helyiségben nő vagy csökken a légcsere.

Ezután szükséges az egyes helyiségekbe befújt, onnan elszívott levegőmennyiség arányosítása, beállítása. Ez a befúvó és elszívó légszelepeknél vagy a központi elosztó doboznál történik.

E két műveletet TESTO mérőműszerek segítségével állítjuk be, szükség esetén többrészes mérési folyamatban.


A szellőzőrendszer működése finomítható további szabályozási eszközök segítségével. Néhány példa:

  • lehetséges a fürdőben páraérzékelőt vagy mozgásérzékelőt elhelyezni, amely fürdéskor automatikusan felkapcsolja a központi gépet magasabb fokozatra. Ez a felkapcsolás egyszerűen a villanykapcsolóhoz is köthető

  • egyre gyakrabban alkalmazott megoldása a CO2, vagy VOC (légminőség) figyelő szenzorok elhelyezése, általában nappaliban vagy hálóban. Ezek szintén képesek a központi gép fokozatának kapcsolására.

  • összetettebb vezérlést igényel, amikor a különböző helyiségek eltérő felhasználásának megfelelően nem csak a központi gép fordulatszáma, hanem egyes helyiségek légcseréje is szabályozásra kerül. Pl. egy több irodahelyiségből álló épületben azokban a helyiségekben, ahol többen vannak, fokozódjon a légcsere (általában CO2 mérés alapján), ahol kevesebben vannak, ott csökkenjen. Ehhez befúvó/elszívó áganként szükséges motoros szelepek alkalmazása, és a szabályozás összehangolása.


A rendszer beszabályozása a kiépített rendszernek és az igényeknek megfelelően mértezetett adatok alapján megfelelő műszerekkel történik, biztosítva minden helyiségben az elvárt szellőzést.

vissza

Céginformációk

Az "AERTECH Szellőzéstechnika" az AERY Kft. üzletága

Üzemeltető:
AERY Megoldások Szolgáltató Kft.
Székhely:
 
5100 Jászberény, Nemes utca 2.
Adószám: 
14836655-2-16

Telefon:
+36/30 9481048

E-mail:
info@aertech.hu

A MÉGSZ tagja

OPTEN "A" minősítés