Hővisszanyerős szellőztetés: az egész házra vagy egyetlen helyiségre

AERTECH Szellőzéstechnika

Céginformációk

Az "AERTECH Szellőzéstechnika" az AERY Kft. üzletága

Üzemeltető:
AERY Megoldások Szolgáltató Kft.
Székhely:
 
5100 Jászberény, Nemes utca 2.
Adószám: 
14836655-2-16

Telefon:
+36/30 9481048

E-mail:
info@aertech.hu

A MÉGSZ tagja

OPTEN "A" minősítés

Központi hővisszanyerős szellőztetőgépek

 

Központi hővisszanyerős szellőztetőgépek

Cégünk elsősorban magas ár/érték arányú, nagy tapasztalatokkal rendelkező gyártók által előállított, biztos hazai háttérrel rendelkező gépeket épít be (pl. Zehnder, HOVAL, Vent-Axia, AERECO, WOLF), de foglalkozunk más gyártókkal is ügyféligények alapján. (Azt azért elmondjuk, hogy olcsó "csodákkal" nem foglalkozunk:)


.


Ebben a menüben általánosságban olvashat a központi hővisszanyerős szellőztetőgépekről.

Azért is tartjuk fontosnak, hogy először az alapelvekkel legyünk tisztában, hogy könnyebben tudjuk együtt kiválasztani azt a gépet (méretét, szolgáltatásait, tudását figyelembe véve), amely kiválóan el fogja látni az Ön házának szellőztetését.

FONTOS: az AERTECH Szellőzéstechnika komplett hővisszanyerős szellőzési projektek tervezésével, kivitelezésével és karbantartásával foglalkozik. A projektekhez szükséges gépeket és anyagokat természetesen teljes körűen biztosítjuk!

A kiskereskedelem azonban nem a fő profilunk, ezért csak egyes részelemek érdeklik, javasoljuk kereskedő és forgalmazó cégek felkeresését.


Ha Önt máris az általunk legtöbbször ajánlott és beépített gépek érdeklik, itt talál több információt.

Ezeken az oldalon azokról a gépekről szóló tájékoztatást találja, amelyek hazai képviseleteivel cégünk komoly (szerződéses) kapcsolata van, így biztosítani tudjuk a teljes termékkínálatot, kiválasztási tanácsokat, tervezést, kivitelezést, beüzemelést és karbantartartást. Jelenleg ezeket a gépeket szereljük legtöbbször (a sorrend mutatja, melyik gépet kérik a legtöbben):

Zehnder ComfoAir Q sorozat (új)

HOVAL HomeVent gépek

AERECO hővisszanyerős gépek

WOLF CWL-300/400 gépekGépek kiválasztása

A gépek légszállítása akár 20 m3/h-tól (ezek főleg egyhelyiséges, decentralizált berendezések) több ezer m3/h-ig terjedhet.

Vannak un. „mini” hőcserélős berendezések, amelyekkel költséghatékonyan lehet kis garzonok, lakások hőcserélős szellőztetését megoldani akár 2-400 000 Ft teljes beruházással. Innovatív megoldás két helyiség szellőztetésére a Zehnder ComfoAir 70 decentralizált gépe, amely képes kis garzonok, vagy emeleti/tetőtéri háló + fürdő szívnonalas hővisszanyerős szellőztetésére.

A lakások, családi házak esetén általában  a 200-500 m3/h légszállítású gépek a legtöbb feladatot meg tudják oldani.

Mi mindig az igények és az előírások alapján választjuk ki a megfelelő gépet. Egyre több a választási lehetőség, ezért egyre fontosabb figyelni a gyártók fejlesztéseire és különösen a felhasználói tapasztalatokra.

A lakóépületének átlagos szellőztetési igényét a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet (az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról) alapján lehet számítani. Itt három számítást kell elvégezni és a legnagyobb értékre kell alkalmasnak lennie a gépeknek és a teljes rendszernek:

 (1.) 

 (2.) 

 (3.) 

 átlagos légmennyiség m2-re vetítve 

 nappali főre 

 hálószoba m2-re vetítve 

1,5 m3/h 

25,2 m3/h/fő 

3,6 m3/h, 

Összefoglalva számos szempont alapján érdemes megfontolni, milyen gépet válasszunk (azt is fontos tudni, hogy hiába a jó gép, ha a rendszer többi eleme - csövek, bekötődobozok vagy szelepfogadók, osztódobozok stb. - nem megfelelőek, vagy nincs jól megtervezve a rendszer)

  • szükséges légszállítás (a gép elméleti maximális légszállításának 50-65 % ánál ne legyen több a folyamatos szellőzési gény)
  • gyártó (minőségi gépek, biztos műszaki háttér)
  • hőcserélő típusa és hatásfoka (elsősorban entalpiás vagy nem, illetve lemezes vagy forgódobos)
  • beépítés pozíciója (oldalfal, mennyezet, álmennyezet stb.)
  • vezérlési elvárások (pl. külön pára vagy CO2, VOC vezérlés, okostelefonos vagy egyszerű fali vezérlő, épületfelügyelethez való kapcsolódás igénye, elő-utófűtés vezérlése stb.)
  • alkalmazható szűrők (főleg G4, F7, AC - aktív szén)
  • ár/érték arány (nemcsak az ár, hanem a fenti szempontok együttesen lényegesek az ár szempontjából)


Hővisszanyerés elve, hővisszanyerők típusai, hatásfok

Működési elvük szerint két fő - leggyakrabban használt - hővisszanyerési technika ismert: az un. rekuperatív (ehhez lemezes hőcserélő szükséges), illetve a regeneratív (forgódobos technológia). (A decentralizált hővisszanyerős gépeknél a regeneratív megoldásnál kerámiabetét biztosítja az elhasznált levegő hőjének tárolását, és átadását a friss levegőnek.)

Rekuperatív technológiával találkozunk a leggyakrabban: az elszívott és a befújt légáram közötti hőcsere közvetlenül egy hőcserélőben valósul meg, a légáramok keveredése nélkül. A hőcserélő felület lehet fémlemez (alumínium vagy ritkán horganyzott acél), vagy egyre gyakrabban műanyag lemez is. A lemezes hőcserélők kialakítása a levegőáramok haladási irányának függvényében többféle lehet (keresztáramú, ellenáramú, ill. a leghatékonyabb ellen-keresztáramú). A hőcsere során "anyagátadás" (pl. nedvességátvitel) nem valósul meg, kivéve az entalpiás lemezes hőcserélőket - lásd később. A hőcsere következtében az elhasznált levegő lehűl, és a benne lévő nedvesség kicsapódik (kondenzvíz), amelynek elvezetéséről gondoskodni kell.

regeneratív technológia a hő tárolásának és átadásának elvén alapul. A forgódobos hővisszanyerő (rotor) egy alumíniummátrixból áll, amelyet néhány gyártó egy speciális réteggel lát el. Ahogyan a rotor lassan forog, először a távozó levegővel találkozik, amely felmelegíti a hőcserélőt, amely lassan átfordulva a friss levegőnek átadja a hőt. Emellett a távozó levegő vízgőzmolekulái a rotor kapillárisaiban megtapadnak, majd "hozzáadódnak" a friss levegőhöz. Ez a eljárás higiénés szempontból a minőségi cégeknél kiválóan működik, mivel kondenzátum nem keletkezik, így vízben oldódó anyagok sem tudnák átjutni. A hő- és páratartalom visszanyerés mértéke a forgódob fordulatszámával általában szabályozható. A megfelelő kialakítás biztosítja, hogy az elszívott és a kezelt, friss levegő csak rendkívül minimálisan keveredhessen.

A forgódobos hőcserélő előnye, hogy nemcsak a hőt, hanem a páratartalmat is képes szabályozni. Ezeket entalpia hőcserélőknek is nevezik.Páravisszanyerés - mit tudnak az entalpia hőcserélők?

Már lemezes hőcserélőkből is készül már entalpiás változat, amelyek speciális anyaguknak köszönhetően az elszívott levegő hőjét és páratartalmának nagy részét képesek átadni a friss hideg levegőnek.

Két fő lemezes megoldás:

- cellulóz-alapú lemezes hőcserélő (ezek nem moshatók, néhány év alatt elhasználódnak és cserére szorulnak, és jóval olcsóbbak)

- a speciális (polimer membrán) műanyagból készített entalpiás hőcserélők, amelyek moshatók, és gyakorlatilag azonos élettartaműak, mint a normál műanyag hőcserélők.

Télen az entalpiás hőcserélők nagy előnye, hogy némileg alacsonyabb termikus hatásfok mellett képesek „visszapárásítani” az egyébként száraz friss levegőt, így biztosítják a megfelelő páratartalmat. Nem száradnak ki a szemek és nyálkahártyák, a festmények, faburkolatok és bútorok sem száradnak meg.

Emiatt nincs az a veszély, hogy a hőcserélő elfagy, mert nem keletkezik kondenzvíz, azaz nem szükséges előfűteni a friss hideg levegőt, másrészt nem kell a kondenzvíz elvezetésével bajlódni.

Nyáron az entalpiás hőcserélők egyfajta "párátlanító" feladatot látnak el, habár nem olyan mértékben, mint egy klíma teszi. A magasabb beltéri páratartalom miatt melegebbnek érezzük a levegőt, de ezen segít az entalpia hőcserélő, hiszen - fordítva mint télen - a külső friss melegebb levegőt részben lehűti, részben elvonja a páráját és átadja a belülről elszívott levegőnek.

Azt azért fontos megjegyezni, hogy a hővisszanyerős gép nem légfűtő, vagy klíma!!! Helyesebb így fogalmazni: télen megőrzi a hőt és párát, nyáron csökkenti a meleget.


Hatásfok, energetikai minősítés

Lényeges kérdés szokott lenni a hatásfok: mekkora a hőcsere hatásfoka? Minnél magasabb a hőcserélő hatásfoka, annál magasabb a befújt friss levegő hőmérséklete. Természetesen itt is sok a "trükk": hogyan számítják, milyen légszállításnál stb. Ezért sokszor nehezen összehasonlíthatók az adatok a gyártók adatlapjai alapján. A német Passzívház Intézet (PHI) azonban azonos feltételek alapján számol, ezért az ő táblázataikban a gépek hatásfoka összehasonlítható.

A lakások, családi házak gépeibe már csak legalább ellen-keresztáramú lemezes hőcserélővel vagy minőségi forgódobos hőcserélővel szerelt gépeket szabad beépíteni.

Az entalpiás gépek termikus hatásfoka kicsit kisebb, mint a normál hőcserélős gépeké, de cserébe a pára "hőjét" is megkapjuk a párával együtt.

Az új ErP előírások miatt minden géphez szükséges mellékelni egy energetikai minősítő címkét, sőt részletes adattáblázatot is. Ezzel a gépek jobban összhasonlíthatóvá váltak, hiszen minden gyártónak azonos feltételek mellett, ellenőrzőtt módon kell megadnia az adatokat. A minőségi gépek már mind legalább A, vagy akár A+ minősítéssel rendelkeznek.


Párátlanítás - magas páratartalom, szén-dioxid, levegőminőség

A belső levegő minőségét igazából több tényező határozza meg: egyenletes hőmérséklet, páratartalom és szén-dioxid (CO2) tartalom, illetve ezek szabályozása (szabályozhatósága).

Páratartalom szempontjából az egyik veszély az, hogy a levegő télen – főleg tartós nagyobb hideg esetén – a levegő páratartalma lecsökkenhet, „kiszáradhat”. Ez hatással lehet pl. a fa bútorokra, parkettára, festményekre, faburkolatokra is.

Az entalpiás hőcserélővel szerelt gépek képesek az elszívott levegő páratartalmát „kivonni” és átadni a  friss levegőnek, így gondoskodva a kiegyenlített páratartalomról. Ez esetben sokkal ritkábban fordulhat elő az, hogy tartós hideg esetén a lakás páratartalma lecsökken (akár 30%-ra is).

A normál lemezes hőcserélőknél ez nagy, tartós hidegben jobban előfordulhat, ami ellen vagy helyi párásítással, vagy a légcsere csökkentésével (kisebb fokozatra kapcsolással) lehet védekezni.

A másik gond a túl magas páratartalom.

A lemezes hőcserélős gépek ezt általában tudják kezelni vagy külső páratartalom érzékelők, vagy légcsatornába épített központi páratartalom érzékelők által biztosított információk alapján a fordulatszám automatikus szabályozásával (vagy fokozatok közötti kapcsolással).

A fokozatkapcsolást meg lehet oldani kézi kapcsolóval is (pl. a fürdőben elhelyezett kapcsoló adott időre magasabb fokozatra kapcsolja a gépet). Ez a megoldás nem kezeli az alacsonyabb páratartalom kérdését, csupán a magasabb páratartalom csökkentését oldja meg.

A páratartalom mellett a levegőminőség másik fontos mutatója a CO2 tartalom. A kilégzéskor keletkezett CO2 koncentráció-növekedést szintén a megfelelő helyre felszerelt külső érzékelő segítségével lehet a gépek fordulatszámának állítására használni. A legtöbb komoly gép képes ilyen érzékelők jeleit (0-10V) fogadni. Ezeket az érzékelőket általában hálószobában, vagy nappaliban helyezik el. A gépek többsége 3-4 érzékelőt tud kezelni, amely lehet páraérzékelő, CO2 vagy VOC (levegőminőség) érzékelő.

A Zehnder ComfoairQ gépcsaládja ezen a területen is újat alkotott: a gép működése teljes mértéken szenzorvezérelt lett. Számos hőmérséklet, páratartalom és nyomásérzékelő van beépítve a gépbe, és ezek segítségével szabályozza a gép a szellőzés komfortját. Pl. A páratartalom érzékelők képesek annak eldöntésére, hogy a külső-belső páratartalom arány hasznos-e a lakás komfort szempontjából, vagy káros. Például, ha a lakás páratartalma megnő, akkor a gép magasabb légcserére kapcsol, de csak akkor, ha a külső relatív páratartalom nem magasabb. Hasonlóan védi az elektronika a lakást a téli túl alacsony páratartalomtól. Ha a külső levegője túl száraz, akkor csökkenti a légcserét annyira, hogy ne csökkenjen a lakás relatív páratartalma 30% alá. Természetesen ezeken túl is lehetséges helyi 0-10V érzékelőket elhelyezni a házban, s ezeket a géphez kapcsolni.


Légszállítás

A hővisszanyerős gépek légszállítását általában egyetlen számmal szokták megadni, sokszor a gép nevében, pl. Zehnder ComfoAir 350, vagy HOVAL FR-300.

Amit itt fontos megjegyezni - a részletekről szívesen tájékoztatjuk, ha érdekli-, hogy a légszállítást mindig adott nyomásveszteség-értéknél kell vizsgálni. Minden komplett rendszernek van egy ellenállása (nyomásesés), a gépnek, szűrőknek, csöveknek, légszelepeknek stb. Ezt az ellenállást kell a gépnek legyőznie úgy, hogy még maradjon is ereje, ha fokozott szellőzést szeretnénk mondjuk egy családi találkozó esetén. A gépekhez kell(ene) adni minden gyártónak egy diagramot, amelyen ez jól látszik.

A mellékelt (Zehnder ComfoAir 350 gép) nyomás-légszállítás ábra mutatja, milyen "rendszerellenállás" esetén mekkora a gép légszállítás adott fokozaton. Ez jelen esetben azt mutatja, hogy az adott gép nevében szereplő 350 m3/h kb 225 Pa rendszerellenállás esetén is biztosítható 100% ventilátor fordulatnál. Ezt a gépet mi max. 200-220m3/h légszállításra javasoljuk (közepes fokozaton).

A gyártók egy része (Zehnder Comfoair Q, Aereco, HOVAL) gépei képesek állandó nyomástartásra, azaz pl. a szűrők eltömődését a ventilátor fordulatszámának emelésével kompenzálják, biztosítva a légszállítás állandóságát.

A Zehnder Comfoair Q sorozat ezen a téren is megújult: a beépített nyomásérzékelők segítik az állandó légszállítást. Sőt, a Q sorozat nem térfogatáramot, hanem tömegáramot számol, hogy még pontosabb legyen a kiegyenlített szellőzés biztosítása. Elektromos fogyasztás, ventilátorok

A modern gépek már mind EC (elektro kommutátoros) motorokkal szerelt ventilátorokkal épülnek. Ezek fogyasztása alacsonyabb, élettartama hosszabb, zajszintje alacsonyabb a ritkábban még ma is használt AC (aszinkron) motorokénál.

A 2016-tól érvényes előírások miatt már csak ilyen ventilátorral szerelt gép forgalmazható.

Az EC ventilátorok fokozatmentesen szabályozhatók, ennek segítségével pontosan beszabályozhatók a szellőztetőrendszerek.


Vezérlés, szabályozhatóság

A hővisszanyerős szellőztetőgépek legtöbbje több fokozatban állítható a vezérlőegségeken keresztül. Ezek az egységek segítenek a gép beállításában, szolgáltatásoktól függőe, általában heti-napi programmal automatikusan is képesek egy adott életrendnek megfelelően állítani a szellőzési fokozatot.

A szellőzés mértékét más "jelekkel" is lehet szabályozni, ahogyan már erről szó esett.

A gépek egy része központi épületfelügyeleti rendszerbe köthető, így pl. okosház alkalmazásokkal kompatibilisek, távvezérelhetők, működésük ellenőrizhető. 

Egyre több gyártónál lehetséges okostelefonos alkalmazásokat is használni, így a lakás WIFI hálózatát felhasználva bárhonnan kényelmesen állítható a gép.


Nyári megkerülő ág (bypass)

A legtöbb szellőztető készülék 100 %-os nyári megkerülő ággal van felszerelve. Ennek feladata, hogy a kivezetett levegőt elvezesse a hőcserélő mellett. Így megakadályozható, hogy nyáron a (pl. geotermikus hőcserélővel előhűtött ) hűvösebb bevezetett levegőt a meleg kivezetett levegő felmelegítse. Ez a hűvösebb nyári éjszakákon is használható funkció. Ezt a funkciót a legtöbb gépen a vezérlőről lehet kapcsolni, de a modernebb gépeknél teljesen automatikus.

A Zehnder új Comfoair Q sorozatú gépeinél teljesen újraértelmezték ezt a funkciót, igazából nincs is értelme ezt a kifejezést használni. Számos érzékelő segítségével a gép ugyanis egy-egy zsalut vezérel, amelyek a hőcserélő felé menő levegőt fokozatmentesen tudják szabályozni, így a hőcsere mértéke kifinomultan szabályozható.


Beépített szűrők

A gépek min. G4 osztályú porszűrőkkel rendelkeznek. A friss levegő oldalán maga a levegő portalanítása, valamint a hőcserélő védelme, míg a kidobott levegő oldalon elsősorban a hőcserélő védelme a fő cél. Előfordul, hogy a friss levegő csövébe közvetlenül a gép elé is beépítünk plusz szűrőt. Ez az előszűrés különösen fontos elektromos kalorifer vagy geotermikus hőcserélő esetén.

A friss levegő oldalra magasabb szűrőosztályú szűrők is beépíthetők (pl. F7 finompor/pollenszűrő), ezt a beszabályozásnál figyelembe kell venni.

A házból elszívott levegőt is szokták néha megszűrni, elsősorban a légszelepeknél, itt cél az elszívó csőhálózat védelme.

A füstös levegő "kihívására" aktívszenes szűrési megoldásokkal tudunk válaszolni, ezek többféle változatban és szűrési minőségben működnek.

A szűrők tisztítása, cseréje a felhasználók legfontosabb feladata, ez biztosítja a rendszer megfelelő légcseréjét, a levegő jó minőségét. Természetesen igény szerint erre is tudunk vállalkozni.


vissza